Wednesday, 21 May 2014

JAM TAWAF - SEJARAH ISLAM - SATU KELAINANTeks : Adillah Ismail

Jam Tawaf?
Dah biasa dengarkan.
Iye, tapi saya tak jual. 
Saya cuma mahu cadangkan kita hadiahkan jam tawaf kepada insan yang tersayang atau untuk kediaman idaman.

Entri ini saya tulis bukan untuk mempromosikan mana-mana syarikat atau produk jam tawaf. Saya tidak  kenal mereka yang menjual. Saya sekadar ingin berkongsi kebaikan jam tawaf yang telah saya dan suami pakai beberapa tahun.

AL JAZARI

Al Jazari, merupakan pereka jam yang pertama di dunia. Beliau adalah seorang ahli matematik, jurutera mekanikal, pelukis dan ilmuan tersohor yang hidup daripada tahun 136 Masihi sehingga 1206 Masihi. Beliau dilahirkan di Kota Tor yang terletak di Turki. Jam yang awal yang telah direka oleh Al Jazari pada sekitar tahun 1200 Masihi yang lalu dengan putarannya adalah secara TAWAF.

Pergerakan TAWAF adalah seiring dengan pergerakan fitrah bagi planet, Matahari, Bulan, Bumi dan kesemua planet di seluruh galaksi.

Kemerosotan dan kejatuhan empayar kerajaan Islam telah menyebabkan sejarah di tukarkan secara halus sejak 200 tahun yang lalu. Di atas nama permodenan, maka jam anti TAWAF di perkenalkan. Mungkin untuk kita semua melupakan sejarah awal dan pergerakan fitrah itu sendiri.

FAKTA MENARIK TENTANG PERGERAKAN TAWAF DI DUNIA INI
1.       Putting beliung berputar ikut pusingan tawaf
2.       Litar lumba lari dan basikal berputar mengikut pusingan tawaf
3.       DNA bergerak mengikut pusingan tawaf
4.       Dari sebesar-besar objek seperti electron di dalam atom bergerak mengikut pusingan tawaf
5.       Darah manusia melalui jantung adalah pergerakan kearah kanan bagi pengaliran darah ke otak kanan.
6.       Pokok yang melilit seperti pokok kacang dan lain-lain, melilit mengikut pusingan tawaf

Saya terfikir, jam yang hampir kita semua gunakan sekarang terletak di nadi kita adalah melawan fitrah. Dan kita memakainya hampir setiap masa pada waktu bekerja. Adakah ia memberi kesan kepada tenaga dan gelombang dalam badan manusia? Saya cuma terfikir……

Secara perlahan-lahan, bolehlah kita tukar jam yang kita gunakan. Berdasarkan pengalaman saya secara peribadi, pada mulanya keliru juga. Tetapi ia hanya 1 minggu saja. Selepas itu, saya pula rasa jam lain yang terbalik. Namun saya rasa OK menggunakan jam tawaf. Cubalah. Anda pasti akan rasa sesuatu yang berbeza. Saya yakin, masyarakat barat juga sudah mula beralih. Namun rahsia itu tidak mereka kongsikan dengan kita.

Mengikut survey saya, ada pelbagai jenama jam tawaf dengan harga yang berbeza. Ada yang berharga RM120 dan ada yang boleh mencapai RM1000. Pilihan di tangan anda. Tak salahkan, mencuba sesuatu yang baru :)?


                                                     Sumber : Google

SalamHormat

Terima kasih kerana membaca entri ini

No comments:

Post a Comment

Copyright

Copyright